Persoane interesate

luni, 24 iunie 2019

La pas prin canionul Hotnitsa din apropierea lui Veliko Târnovo


      Format pe apa râului Bohot canionul Hotnitsa te întâmpină cu o priveliște de o frumusețe nebănuită un peisaj cum numai în basme mai întâlnești .
       Un prim impact îl ai cu cascada Kaya Bunar o apa cristalină care și- a croit drumul printre stâncile acoperite cu iederă și  se aruncă zgomotos de la înălțime formând la baza un lac de culoare verde -albăstruie.



       În stânga cascadei zărim o potecă care urcă pe peretele canionului formata din trepte săpate în stâncă cu o balustradă din bârne de lemn.Pe măsură ce înaintăm avem senzația că am intrat în lumea basmelor. La capătul scărilor ne așteaptă un culoar îngust săpat în piatră iar la finalul lui un platoul cu un mic ochi de lac din care cascada începe sa se scurgă pe perete prin găurile săpate în calcar. Drumul prin defileu continuă printr- o vegetație luxuriantă,trecerea de pe un mal pe altul sau pe mici petice de pământ pe care apa le ocolește se face cu ajutorul unor podețe din lemn . 




       După mai bine de trei sferturi de ora de urcat scări și trecut podețe la umbra copacilor crescuți în piatră de o parte si de alta a canionului  abordăm pieptiș peretele de stânca pentru a urca pe coama dreapta a defileului , de unde drumul nostru începe să coboare prin soarele arzător pană la locul de pornire.
     Accesul în canionul Hotnitsa se face cu 8 km înainte Veliko Târnovo cum vi din Ruse ,în localitatea Samovodene se face  dreapta spre Hotnitsa urmărind indicatoarele cu Ecopateka prin centrul localități și după aproape încă 8 km se zărește o clădire aflată în ruină în fata căreia se afla parcarea.


         Ne întoarcem în drumul care duce la Veliko Târnovo și după numai 5 km o luam în dreapta pe o șosea ce urcă în serpentine prin pădurea de tei până la Mănăstirea Preobrajenie (Schimbarea la Fata).





      Amplasată pe un mic platou la baza unui perete stâncos ,înființată în jurul anului 1360 , distrusă în anul 1393 de către turci și reîntemeiata în anul 1825 ,mănăstirea păstrează amprenta evenimentele prin care a trecut de-a lungul timpului . De cum pășești în interior îți atrage atenția o bisericuța împodobită cu fresce pictate în culori vii. Ca un detaliu aparte ar fi o frescă desenata pe peretele central din exterior denumită Roata Vieții , ce reprezintă ,, ața vieții,,  la capatul careia strajuiesc doi îngeri , o analogie între stadiile vieții unui om și cele patru anotimpuri ale anului  .


         În apropierea stâncii muntelui se afla un turn înalt în care se află clopotnița și undeva în dreapta acestuia se pot distinge ruinele vechilor chilii acoperite de iederă .
         Mai departe pași ne poarta spre campingul Veliko Târnovo situat la doar 15 minute de orașul Veliko Târnovo, la est de satul Dragizhevo , care este la 4 km sud de drumul spre Makaza.
     

         Un camping luxos, curat , frumos cu suprafață de campare destul de mare , dotat cu un restaurant și o piscina care te poate răcori după o zi de mers prin soare , cu o bucătărie mica și un grup sanitar cochet este un loc minunat pentru odihna pentru iubitorii de cort.


        Seara se lasă încet în cântec de greieri și triluri de pasări , și nu la scurt timp încep sa apară licurici , asa de mulți am mai văzut doar în pădurea de pe Muntele Cozia. Începem sa ne facem planuri pentru a doua zi ,avem de vizitat Veliko Târnovo, Lovech , pesterea Devetashka și cascada Krushuna.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu