Persoane interesate

joi, 18 iulie 2019

Din Veliko Tărnovo prin Lovech la pestera Devetashka si cascadele Krushuna



    Veliko Tărnovo - ,, Orașul țarilor"  ,  una dintre cele mai vechi așezări din Bulgaria, cu o istorie de peste cinci milenii ,  situat pe râul Yantra ,cu partea veche a orașului aranjată pe trei dealuri , Tsarevets , Trapezitsa și Sveta Gora.



     Pentru ca ne interesa numai partea veche a orașului am parcat mașina undeva lângă parcul Sveta Gora în fata Primăriei și am luat-o pe jos.Nu a putut trece neobservata statuia din parc, formata din patru călăreți și un stâlp gigantic care se ridică între ei. Aceasta este un simbol al dinastiei Asenevsti și a celor patru regi care au condus Bulgaria în timpul ei.



     O luam peste podul Stambolov si ajungem pe strada General Gurko , o strada ce se desfășoară în partea de jos a orașului vechi , plină de case care mai păstrează din arhitectura medievala și care par cocoțate una peste alta.




     Ne strecuram pe străduțe înguste dotate cu scări din piatra și ajungem în piața Shamovodska Charshi , unde se găsesc ,,atelierele'' meșterilor care fac sculpturi în lemn și alte piese tradiționale , dar la fel ca în majoritatea locurilor acestea sunt vândute prin magazinele de suveniruri.



    Ajungem la cetatea Tsarevets,situata pe dealul cu același nume , unde se pot vedea zidurile castelului și poarta cetății medievale, o parte a palatului regal, turnul Baldwin și complet restaurata biserica patriarhala,,Înaltarea". Frescele din interiorul bisericii sunt pictate într-un stil modernist și ilustrează cele mai importante momente istorice din perioada celui de al doilea imperiu bulgar.




      Mai departe pornim spre peștera Devetashka , cascadele Krushna trecând prin orașul Lovech , unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria. Parcăm mașina chiar în apropierea Podului Acoperit și mergem  sa bifam câteva obiective.



       Podul Acoperit este, după cum sugerează și numele, un pod acoperit care traversează râul Osam și care leagă cartierul vechi Varósha de noile părți ale orașului Lovech, fiind probabil cel mai recunoscut simbol al orașului. În interiorul podului se afla o serie de magazine de suveniruri.
     Trecem prin cartierul vechi Varosha , urcam pe străduțe înguste și ajungem într-un final la cetatea romană Hisarya. Aflată pe dealul cu același nume , cetatea a fost locul unde, în 1187, s-a semnat tratatul de pace între Imperiul Bulgar și Imperiul Bizantin.




    Peștera Devetashka situată la 15 km de Lovech este pe drumul spre satul Devetaki.  Este o peștera interesanta cu 7 deschideri uriașe pe tavan, prin care lumina naturală intră în sala principală. Trecând prin sala principală, peștera se împarte în două coridoare , cel din stânga are o lungime de aproximativ 2,5 km, străbătut de un mic râu formând lacuri în miniatură și cascade, care se varsà în râul Osam . Coridorul din dreapta este mult mai mic, uscat și cald, terminânduse cu o sală rotundă, cunoscută sub numele de Altar . Colonii impresionante de păsări își găsesc adăpostul aici.
  Potrivit diferitelor surse,  pestera a fost locuită în șapte epoci diferite, a fost un sanctuar în antichitate, bază militară în trecut iar mai târziu în anii 1950 era un depozit pentru petrol.



     Cascadele de la Krushuna la numai 35 de Km de Lovech este una dintre atracțiile de netăgăduit ale regiunii ,căderile de ape situate într-o zonă cunoscută sub numele de Maarata , formează cea mai mare cascadă de travertin din țară, unică cu peisajul pitoresc, vegetație luxuriantă cu numeroase terase rotunde și mici bazine naturale cu apă minerală.



    Cascada principală este de aproximativ 20 de metri înălțime și se împarte în alte cascade mai mici de-a lungul cursului peste pietrelor calcaroase. Există o poteca care permite vizitatorilor să urce pe râu și să ajungă la izvorul cascadei ascuns într-o peșteră.



O astfel de excursie la Cascadele Krushùna și Peștera Devetashka , o evadare de o zi din oraș, în special în lunile calde de vară, ne oferã o altă perspectivă a țării vecine, iar amintirea locurilor minunate vizitate ne vor rămâne multă vreme în minte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu