Persoane interesate

miercuri, 7 august 2019

In cautarea lui Zeus pe Muntele Olimp

este muntele din care puterile cerești intră în realitatea pamânteasca .

     La numai 92 de kilometri de Katerini,se afla localitatea Litochoro , locul de unde încep traseele spre muntele Olimp. O așezare în care clădiri au arhitectura macedoneană, cu multe bisericuțe indicând că ortodoxismul este la el acasă , cu străzi înguste , un loc unde puteți savura mâncarea tradițională , chiftelele de curcan , plăcintele cu carne incredibil de gustoase și va puteți potolii setea cu un tsipouro fin sau un vin grozav.
 

     Din Litochoro pornesc doua trasee spre muntele Olimp, primul traversează faimoasa vale a răului Enipeas și după o călătorie de aproximativ cinci ore urmărind marcajul E4, se încheie la Prionia, la 1100 de metri înălțime. Noi am optat pentru al doilea traseu urcând cu mașina 20 de km pe o sosea asfaltata în panta și plina de serpentine , având avantajul ca în drumul nostru am putut vizita și alte obiective.


         O prima oprire am făcut-o la Mănăstirea Agios Dionysios cea noua construită după ce în anul 1943 , vechea mănăstire a fost distrusă în două rânduri: o dată de o bombă și apoi de forțele de ocupație germane. 





    A urmat o a doua oprire la Mănăstirea Agios Dionysios veche , mânăstirea a fost ridicată la începutul secolului al 16-lea de pustnicul Agios Dionysios pe muntele Olimp, în defileul râului Enipeas, la altitudinea de 1000 de metri și timp de 400 de ani a asigurat sprijin religios și economic .



     La numai 45 minute distanta coborând de la mănăstire pe valea canionului Enipeas unde se afla peștera sub numele de Agio Spilaio unde pusnicul a construit o alta bisericuța în gura peșterii , fiind considerata cea mai mica biserica din Grecia.



       După micile opriri ne-am continuat drumul cu mașina până în parcarea de la Prionia loc de unde începem sa abordam urcușul pe Muntele Olimp. Traseul Prionia - Refugiul A (Spilios Agapitos) 2100 metrii, necesita o ascensiune de circa 3-4 ore și începe pe o poteca foarte lata dotata din loc în loc cu trepte de piatra și flancată cu o balustradă de lemn. După aproape o ora și jumătate de urcat prin pădure poteca continua cu o zona abruptă în zigzag prin grohotiș .






       Obosiți , cu respirația sacadata ,  la aproape o ora de urcuș prin bolovăniș , zărim în vârful unui pisc pe deasupra brazilor  zidurile Refugiului Spilios Agapitos  .Trebuie sa recunosc ca nu este un refugiu cum găsești în Carpații noștri , ci mai degrabă seamănă cu o cabană cochetă, dotata cu sala de mese cu un șemineu superb și în care nu ai voie sa intri încălțat , cu bucătărie proprie în care se gătește cu apa strânsa din ploile și zăpezile de peste an, un loc unde curățenia este la ea acasă. Refugiul oferă cazare contra sumei de 10 euro dar în același timp se poate campa în curtea refugiului , pentru suma modica de 4 euro într-un spațiu de campare mic și un pic în pantă unde nu încap   mai mult de 4-5 corturi . Din curtea refugiului frumos pietruita cu mese și bănci din lemn , unde turiști se pot relaxa se poate admira vârfurile îngemănate Stefani- Mytikas 2918 




      Suparăți ca n-am reușit să dăm nici de Zeus și nici de Hera , dar fericiți când privim imensitatea de piatra aflata sub noi ,ne desfătăm cu frumusețea peisajului .Din păcate călătoria noastră pe Olimp se oprește aici pentru ca timpul alocat a fost doar de o zi și după o mica pauza ne pregătim pentru calea de întoarcere spre Prionia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu