Persoane interesate

sâmbătă, 31 august 2019

Valea Horoabei o provocare , acolo unde apa sărută stânca.


 „Deasupra fiecărui munte, există o potecă, deși s-ar putea să nu se vadă din vale.” - Theodore Roethke

     Traseul pornește din Padina , mai precis spus din dreptul cabanei Padina și după ce străbate zona de camping undeva pe partea stânga se zărește un marcaj rustic pe o bucata de lemn cu ,,Rezervație naturală Valea Horoabei''de unde poteca continua să urce ușor prin pădure.





      Urmam calea bătătorita prin pădure , urcușul începe să devină puțin mai accentuat , lăsam în partea dreapta stânca de la Turnul Seciului și continuăm să mergem prin pădure pe partea stânga a văii. După aproximativ 30 de minute de urcuș zărim prima cascadă care se aruncă zgomotos peste stânca pe care o ocolim pe o potecă care urcă abrupt pe partea stânga a văii .


     După o porțiune de traseu cu lanțuri metalice se ajunge la prima peștera ,un tunel scurt , de unde poteca începe sa coboare pe lângă un perete de stânca dotat și el cu lanțuri ,pana la nivelul apei.



     Continuăm să urcăm pe poteca abrupta pana la cel de al doilea tunel la ieșirea căruia ne trezim cu picioarele în apa spumoasă a Horoabei, și nu departe de Izbucul Horobei un loc numai bun de a-ți potoli setea.




     Dupa încă 20 de minute se ajunge la cea mai impresionantă zonă a întregului canion, pereții de stânca devin foarte apropiați unul de altul formând un culoar și ca sa-l străbați te folosești de lanțurile înfipte în stânca și de scările metalice montate special pentru a depăși cu mai multă ușurința obstacolele.




       După ce se iese din zona stâncoasa poteca continuă de-a lungul apei , peisajul schimbându-se încet , valea se lărgește , în partea dreapta se vede un perete acoperit de mușchi din care țâșnește apa , apar tufe de jnepeni , după care urmează mici pajiști cu flori care te îndeamnă la odihna.






       După ce ieșim din firul văii continuam drumul făcând-o în stânga spre creasta Colți , trecând printr-o mica pajiște cu lapiezuri și urcând pana întâlnim marcajul traseului care leagă Șaua Strunga de Cabana Padina (marcaj cruce roșie). În drumul nostru spre creasta Colți am trecut pe lângă stână și turma de mioare cu căini lățoși și ciobani voioși pentru care rezervele noastre de apa au însemnat mult.






    Continuăm să coborâm pe marcaj cruce roșie până în spatele cabanei Padina. Oboseala începe sa se instaleze încet , dar sufletul continua sa trepideze de bucurie, păstrând intacte imaginile peisajelor văzute.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu