Ne-a trezit de dimineață ropotul picăturilor de ploaie ,dar este ceva normal .... , se știe ca la Roma de la începutul lui octombrie și pana la sfârșitul lui martie ploaia e la ea acasă. Asa ca echipați de ploaie pana în dinți am luat-o din nou la picior prin Roma, alegând o ruta care trebuia sa ne ducă direct la Colosseum.
O prima oprire am făcut-o la Bazilica Santa Maria Maggiore , una din cele patru bazilici papale , construită în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare în secolul al V-lea. Măreția ei te copleșește total , tavanul din lemn aurit , mozaicuri din secolul a IV-lea , capela Borghese și ea aurita și baldachinul papal sub care exista o cripta în care se afla o urna de argint cu presupuse bucăți din ieslea lui Isus.
Părăsim bazilica ... , afara nori se risipesc și continuam sa mergem pe străduțe înguste încărcate de istorie ,scurtam drumul prin parcul ce a fost odată Domus Aurea , adică palatul de aur al împăratului Nero și ajungem exact în fata Colosseum. După mai bine o ora de stat la coda la bilete reușim să intrăm în cea mai mare construcție din vremea imperiului roman , cel mai mare amfiteatru antic ce poate fi vizitat în Italiei .
Construcție începuta în ani 72 dHr și finalizată în ani 80 , putea găzdui aproximativ 50000 de spectatori. Fundația pe care a fost construit avea 12 m grosime , iar restul construcției fiind făcută din blocuri de travertin fixate intre ele cu scoabe metalice , din cărămida și marmura . Capacitatea enorma a Colosseumului necesita un sistem de evacuare și acces eficient , la parter existau 80 de intrări dintre care 76 erau pentru spectatori de rând iar celelalte intrări erau destinate elitei . Mai departe se ajungea în tribuna prin anumite vomitorii , tot prin ele se putea face evacuare în caz de urgenta în 10 minute.
Se spune ca a fost locul unde Nero a sacrifica creștini după distrugerea Romei prin ardere , tot aici au avut loc luptele cu gladiatori, iar mai târziu trecându-se la luptele cu tauri și alte animale. Marele monument era utilizat pentru reproducerea bătăliilor de pe mare , aceștia foloseau cuvântul naumache , bătălie navala ce reflecta scena bătăliilor navale pentru divertismentul publicului.
Împăratul Domițian a organizat o luptă în interiorul Colosseumului în anul 85 dHr iar a doua în 89 dHr , el a mărit Colosseumul construind camerele de sub el care sunt vizibile și azi. Subsolul amfiteatrului a fost dotat cu o rețea complexa de canale și tubulaturi care permiteau umplerea sau evacuarea apei foarte repede . apa era adusa din Tibru iar intrările ni amfiteatru erau perfect etanșe. În evul mediu Colosseumul a devenit o adevărata sursa de material de construcții gratuit, se furau grinzi de lemn ,cărămizi chiar și nisipul din arena.
Trecem strada și ne continuam incursiunea în Forumul Roman. Conform legendei , începuturile forumului au luat naștere în urma alianței dintre Romulus , primul rege al Romei care controla dealurile Palatine și rivalul sau Titus Tatius care ocupa dealul Capitolinei.
În Forum azi se mai pot vedea ruinele a câtorva clădiri importante care au rezistat în timp și care își arata măreția.
Pășim pe Via Sacra fosta strada principala din Roma antica care ducea de la Colosseum la partea de sus a Capitoliului. Drumul a fost martor la multe evenimente istorice , de la festivitățile religioase solemne la intrările triumfale a generalilor victorioși.Deoparte și de alta se poate vedea ce a mai rămas din clădirile de alta data. Printre clădirile care au rezistat în timp se pot număra: Templul lui Castor și Pollux; Templul Cezarului îndumnezeit; Închisoarea Mamertine;Curia (casa senatului), Templul lui Saturn;Templul din Vesta;Templul lui Romulus; Arcul lui Titus;Arcul lui Septimius Severus;Bazilica lui Maxentiu ; Templul lui Antonius și al Faustinei și Templul lui Romulus.
Ieșim din Forum prin ieșirea care da în Piazza Venezia. Piazza Venezia este dominată de Altare della Patria , monument dedicat regelui Victor Emmanuel al II- lea .
Tot aici se afla vestita Columna lui Traian, în capătul de nord al Forumului lui Traian , decorata cu un basorelief în forma de spirală reprezentând scene din luptele dintre romani și daci purtate de împăratul Traian .
Ne continuăm plimbarea pe Via del Corso și în 10 minute ajungem la legendara Fontana di Trevi. In susurul provocat de căderea de apa și zgomotul șoaptelor celor aproape o mie de persoane , ne strecuram lângă fântână ...,ne punem dorința și aruncăm bănuțul. Fontana di Trevi formata dintr-un grup statuar din marmura care te lasă fără cuvinte, în centru este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă sub forma unei scoici, tras de doi căluți de mare.La stânga lui Neptun se găsește o statuie ce reprezintă abundența, iar cea din dreapta reprezintă sănătatea perfectă.
Lăsam în urma Fontana di Trevi și ne continuam drumul prin străduțele întortocheate pana la Pantheon, un fost templu roman , acum biserică în Roma .
Locul unde se află Pantheonul nu a fost ales din întâmplare, legenda spune ca este locul în care fondatorul Romei, Romulus, la moartea sa a fost luat de un vultur și dus în ceruri la zei. Construit ca templu pentru toți zeii păgâni, a fost convertit în biserică în 609. Pantheonul conține mormintele celebrului artist Raphael și al mai multor regi italieni.Cea mai fascinantă parte a Pantheonului este cupola sa uriașă, cu celebra sa gaură în vârf (Ochiul Pantheonului, sau oculus) , a fost construit de Marcus Agrippa între 25 și 27 î.Hr.,(numele său apare pe inscripția de afară), pentru a comemora victoria lui Actium asupra Antonio și a Cleopatrei.
Acest templu original a ars în anul 80 d.Hr. și a fost reconstruit de către Hadrian între 118 și 125 d.Hr.este singura clădire romană antică . De la Pantheon în nici cinci minute ajungi în Piazza Navona.
Piazza Navona este construită pe locul fostului stadionului Domițian căruia i s -a pus piatra de temelie în secolul I d.Chr. În centrul pieței se află faimoasa Fontana dei Quattro Fiumi sau Fântâna celor patru râuri având ca bază un bazin de apă . din centrul căruia se ridică câteva roci de travertin pe care se sprijină patru zei (personificarea a celor patru râuri : Dunărea, Nilul , Gange și Rio de la Plata),iar deasupra lor o copie a unui obelisc egiptean . În extremitațile pieței se afla alte doua fântâni , Fântâna Maurului și Fântâna lui Neptun.
Dacă tot ai ajuns în Piszza Navona este păcat sa nu intri sa vizitezi Biserica Sant'Agnes in Agore o biserica în stil baroc din secolul al XVII-lea.Cu un interior sub forma circulara , înconjurat cu sculpturi in marmura dedicate sfinților martiri și cu patru altare așezate iî nișe semicirculare cu stâlpi împodobiți cu reliefuri.
Ne întoarcem în Piazza Navona unde câțiva artiști stradali reușește sa înveselească turiști , și o pornim agale spre casa cu gândul cum va fi ziua de mâine când vom merge la Vatican si gandindune cu nostalgie la ziua de ieri la muzeele Capitoline.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu