Persoane interesate

sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Basilica San Pietro si Muzeele Vaticanului


            A treia zi în Roma, de data asta lăsăm mersul la pas pentru mai târziu și ne înființam în stația de metrou , iar în cel mult trei sferturi de ora suntem postați la coada să intrăm în Basilica San Pietro.




            Basilica San Pietro cea mai mare biserică din lume , odată intrată în ea mi-au trebuit câteva minute sa realizez unde ma aflu și ca în fata mea nu se desfășoră un film . Istoria ei spune că după răstignirea lui Hristos , discipolul lui Petru a deveni unul din pricipali organizatori ai bisericii creștine , după ce a predicat aproximativ 30 de ani prin zona Palestinei a mers la Roma cam în anul 64 .
       La Roma , Petru a fost martorul și victima persecuțiilor Împăratului Nero , a fost răstignit pe cruce precum Hristos ,dar cu capul în jos .


       Conform tradiției Petru ar fi fost îngropat într-un cimitir din apropierea circului , mormâtul sau fiind marcat de o stâncă roșie . Primi creștini au construit aici un altar , unde veneau sa se roage atrăgând numeroși pelerini veniți din imperiul Roman și din toată lumea. După edictul de la Milano din anul 313 care a pus capăt persecuțiilor creștinilor din imperiu , Împăratul Constantin cel Mare a ordonat construirea unei biserici pe locul altarului . Construcția a avut loc intre ani 318 - 329 fiind una dintre cele mai vechi biserici din lume.


        De-a lungul timpului edificiul a căpătat o mare importanța datorită pelerinajului la mormântul sfântului ,dar și datorita faptului ca acesta era biserica principala a papilor. În anul 846 Basilica Sf.Petru a fost jefuită și incendiată în timpul unei incursiuni a arabilor asupra Romei. In secolul XV -le biserica era o ruina din cauza cutremurelor și a incendiilor fiind neglijata de papalitate.Papa Nicolae al V -le (1447-1455 ) a fost primul papa care s-a ocupat de restaurare lăcașului , el a ordonat dărâmarea Colosseumului și folosirea materialului pentru reparare biserici.
       In anul 1509 papa Iulius al II-lea a luat hotărârea de a dărâma basilica și de a construi în locul ei un edificiu monumental. Cei mai buni constructori ai renașteri  printre care Michelangelo și Bernini au participat la construcția Biserici , lucrările au dura 120 de ani. A rezultat cel mai mare lăcaș al creștinătăți deținând cea mai mare colecție de opere de arta. Fațada în stil baroc este dominata de statuia Mântuitorului ,a Sf. Ioan Botezatorul și a 11 apostoli,iar în mijlocul pieței se afla logia binecuvântării papilor .

 
       Baldachinul proiectat de Bernini , cu o înălțime de 28 metri confectionat din bronz se află sub cupolă și deasupra altarului  și este considerat că este locul sub care se afla mormantul lui Sf Petru.          Naosul este încadrat de culoare largi care au un număr de capele în afara lor.




      Muzeele Vaticanului unul din marele muzee de artă și sculptură ale lumi adăpostite de Cetatea Vaticanului. O imensa colecție papala adunata de-a lungul secolelor , inclusiv câteva dintre cele mai renumite sculpturi romane și cele mai importante capodopere ale artei renascentiste din lume:Capela Sixtină, camerele lui Rafael și galeria de artă (Pinacoteca) sunt doar o parte dintr-un număr mare de colecții neprețuite.
     Pinacoteca în care poți admira o parte din operele lui Raphael .Expuse într-o camera cu tapiserie ,o camera obscura și slab luminata care pe un perete are doua retabluri(Transfigurarea și Madona din Foligno) ,iar pe ceilalți pereți se pot admira tapiserii, acestea au fost proiectate de Raphael și țesute în secolul al XVI- lea pentru a fi atârnate pe partea inferioară a zidurilor Capelei Sixtine.








    Muzeul Pio Clementino , adăpostește o colecție amplă de sculpturi antice, colecție expusă în câteva camere.


    Muzeul Egiptean Gregorian . expune o gamă variată de piese, incluzând elemente de interes precum Cartea Egipteană a Morților, mumii (inclusiv mumii de animale), papirusuri antice, vaze, bijuterii, statui ale zeilor și zeițelor, precum și sarcofage.





    Muzeul Etrusc Gregorian sufletul civilizației anticei etrusce , conține statui din bronz, vaze din teracota, urne, bijuterii, morminte și sarcofage.






    Camerele lui Rafael. Stanza della Segnatura , Stanza d’Elidoro și Sala di Constantino , acestea sunt, de fapt, camerele apartamentului Papei Julius II , pictate de Rafael și ucenicii sai în decursul a 16 ani.





    Galeria de hărți - conține o serie de hărți topografice pictate reprezentând provincii din Italia , dar mult mai interesant mi s-a părut tavanul decorat cu o serie de lucrări remarcabile.



     Perla muzeului o reprezintă Capela Sixtină, care găzduieşte câteva dintre cele mai mari lucrări ale lui Michelangelo. Împreună cu alţi câţiva artişti renascientişti, Michelangelo a lucrat peste 60 de ani pentru a perfecţiona picturilor din interior. Totodată, Capela Sixtină reprezintă și locul unde cardinalii votează cine va fi următorul papă.





        Era ora patru dupa amiază când am parasit Vaticanul , cu pasi leneși prin ploaie am luat-o pe faleza râului Tibru , faleză strajuită de o alee de plopi până în Piazza del Popolo. În drumul nostru ne-am oprit pentru o clipă sa admiram din exterior Castelul Sant'Angelo și Palatul de Justie





       Piazza del Popolo am vazut-o pe fuga și printre picaturile de ploaie , am admirat obeliscul egiptean  al lui Ranesses II din Heliopolis aflat in centru si cele doua biseici „gemene” , Santa Maria din Montesanto (stânga, construită 1662-75) și Santa Maria dei Miracoli (dreapta, construită 1675-79). Pe o placuta citim ca lămpile stradale din Piazza del Popolo sunt conectate cu maternitatea Gemelli. De fiecare dată când lumina pulsează va însemna că se naște un copil.





Ziua este pe sfarsite asa ca sub protecția umbrelelor ne îndreptăm spre metrou.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu