Persoane interesate

miercuri, 17 aprilie 2019

Valea Beiului

 

     

 
        Unde  poți găsi liniște și răcoare în zilele călduroase de vara decât în mijlocul naturii și un loc care sa-ți umple inima de bucurie sunt Cheile Nerei Beusnita.
Ca sa ajungi în Cheile Nerei- Beusnita se poate folosi traseul Drobeta Turnu Severin -Cazanele Dunării - Moldova Veche - satul Potou  este una din intrările în  Valea Beiului.


      
         Drumul este frumos și pitoresc , trece prin Cazanele Dunării unde poți face popas pentru a vedea capul lui Decebal sculptat în piatra muntelui  și Mănăstirea Mraconia  de la Dubuva care îți da impresia  ca plutește pe apa Dunării.  Tot în drumul tău poți zării scufundate în apa turnurile cetății Trikule iar pana în Moldova Veche cam la 30 de km întâlnim satul pescăresc Coronini , un sat tipic bănățean , cu afișe pe toți pereți cu ,,avem peste,,asa ca nu putem rezista tentației de a achiziționă un crap de vreo 3 Kg numai bun pentru borș la cort.






         Urmam cursul drumului prin  localitatea Potoc unde încep sa apară indicatoarele pentru Ochiul Beiului și Cascada Beusnita.De la podul Bei o facem în stânga pe un drum forestier destul de bun dar îngust ,unde cu greu trec doua mașini un pe lângă cealaltă. După numai un km și jumătate de la intrare pe vale apare Cascada Vaioaga , o cădere de apa de pe o stânca  de 2 metri la baza căreia în ochiul de apa format puteai sa vezi mreana cum se joaca.


    Continuam sa parcurgem cei 4 km pana la camping cu un ochi la drumul umbros prin pădure și unul la apa cristalina a pârâului.



         Dupa o noapte la cort și o desfătare cu un borș de peste făcut la foc de lemne plecam sa vedem frumusețea Văii Beiului.



      Ochiul Bei –un lac de culoare turcoaz despre care se spune ca nu îngheață niciodată , temperatura menținându-se intre 4 și 8 grade tot timpul anului .



        Legenda spune ca un fecior frumos cu ochii ca turcoazul  , fiu unui mare Bei s-a îndrăgostit nebunește de fiica unui pastor. Marele Bei nefiind  de acord cu cu dragostea tinerilor  a ordonat ca fata sa fie ucisa. Supărat băiatul a vărsat atâtea lacrimi încât s-a format un lac și din disperare și-a pus capăt zilelor în același loc. Asemănare sau nu , lacul are forma ovala a unui ochi , de un albastru ne mai întâlnit și foarte limpede. 
         Continuam sa urcam pe Valea Beiului prin pădurea ai cărei copaci dau senzația ca au rădăcinile înfipte în stânca de calcar și după o succesiune de vreo 5 cascade mici apare impunătoare , cascada Beusnita. 




         Cascada Beusnita , o cădere de apa de la o înălțime de 5 metri peste o stânca acoperita de mușchi și găurita ca un șvaițer te duce cu gândul la o roche de dantela.


        Ne întoarcem la cort cu frumusețea imaginilor întipărite în minte  pentru a ne pregăti ca a doua zi sa mergem pe Cheile Nerei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu