Persoane interesate

sâmbătă, 28 septembrie 2019

Pestera cu cristale Farcu, Pestera Vantului și Pestera Unguru Mare trei perle din Munții Padurea Craiului

     
       Munții Pădurea Craiului , munți cu altitudini mici în medie 650 metri , caracterizați printr- un relief carstic , la suprafața format din chei adânci,doline,lapiezuri , iar în subteran ascunzând un număr impresionant de peșteri.

      Am folosit ca punct de plecare localitatea Suncuiuș situata în Defileul Crisului Repede ,la 50 km de Oradea și 100 km de Cluj.
    Un prim popas l-am făcut la Peștera Vântului , la 3 km distanta de centrul Suncuiuș-ului , deasupra izvorului din Poiana Frânturii. Descoperită în 1957 și considerată una dintre cele mai mari peșteri din România, cu o lungime de 47km din care numai 800 de metri constituie traseu turistic iar încă 2 km traseu speoturistic . Împărțita în trei etaje distincte formate din galerii, săli, puțuri și hornuri de dimensiuni și forme foarte diferite , cu toate tipurile de speleoteme: stalactite, stalagmite, coloane și cristale .


     Accesul în peșteră se face prin nivelul cel mai de jos cu ajutorul unei scări,acolo unde apa urmează sa iasă la suprafață. Traseul se desfășoară pe o galerie largă în amontele pârâului până când înălțimea acesteia devine impracticabilă. Pe parcursul traseului se pot admira formațiuni gigantice , scurgeri de ape pe pereți si stalactite ,una deosebit de frumoasa denumita Torpila.




       La nici 200 de metri de la podețul care duce către Peștera Vântului se afla intrare la Peștera Unguru. Accesul la Peștera Unguru Mare se face traversând podețul peste Crișul Repede  , unde pe partea cealaltă a răului în stânca muntelui se deschide un portal înalt de 20 de metri care reprezintă intrarea în peșteră . Portalul se continua cu o galerie pe o distanță de aproximativ 300 metri , uscată datoritã deschideri mari de la intrare și undeva în dreapta se poate observa un pârâu lăptos ce se scurge spre ieșirea din pesteră . Săpăturile arheologice au relevat o bogata activitate antropică începând din neolitic, se pare că spațiul generos a însemnat un adăpost spațios pentru oamenii preistorici.


   Ne continuam drumul mai departe prin Bălnaca traversam localitatea Bratca peste coamele muntelui prin Cheile Albioarei până la Roșia , unde la numai 6 km de centru localități se afla Mina Farcu cu Peștera cu cristale



    Accesul turistic în peșteră se face prin galeriile minei . După o porțiune de 200 de metri de galerie se ajunge la un mic muzeu minier unde sunt prezentate obiecte folosite în minerit , o serie de utilaje ramase după dezafectarea miniera și chiar și câțiva vagoneți încărcați cu bauxita . Dupa ce se ma traversează o porțiune de galerie intrarea în peștera se face cu ajutorul unor scări înguste metalice.Traseul turistic se întinde pe o porțiune de 100 de metri prin culoare înguste împodobite cu cristale de calcit în diferite forme și culori , cu mici urcușuri și coborâșuri încheindu-se într- un balcon . Spectacolul oferit priviri din balcon este magnific, se pot vedea  diferite forme de cristale de calcit asemuite cu anumite vietăți care strălucesc în lumina slabă din peșterå.






   Părăsim Dealul Farcu cu părere de rău și încercăm sa mai furam din goana mașini câteva imagini cu Crișul Negru.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu