Persoane interesate

luni, 28 octombrie 2019

Mânăstirea Cetățuie Negru Vodă , schitul din vârful stâncii.



     Construită pe o stâncă înaltă la altitudinea de 880 m pe malul stâng al râului Dâmbovița , între Valea lui Coman și Valea Chiliilor ,cu o istorie bogată ,un loc de legendă , lăcaș de cult ,schitul pare suspendat între cer și pământ.Ca să ajungi la mânastire urmezi cărarea care își croiește calea printre stâncile de la poale , apoi șerpuiește prin pădure și își continua cursul pe o serie de trepte săpate în stâncă .

Odată ajunși sus la mănăstire ,efortul urcării acestei stânci ,este pe deplin răsplătit căci locul uimește prin liniște ,pacea și frumusețea.

    Se spune că pe locul actualei mănăstiri încă din secolul al V -lea î.dH ar fi fost o cetate dacică fortificată , cu ziduri de piatră groase de peste 2 m .Mărturie stă basorelief denumit ,, Cavalerul trac,, care are o vechime de aproape de 3000 de ani . Legenda spune că ar fi reprezentând pe zeul tânăr al dacilor numit Charnabon, zeu  care era reprezentat tot timpul cărare (calul pentru traci eram simbol de puritate ) , alte surse îl asemuiesc cu Sfântul Gheorghe .





    La Mânăstirea Negru Vodă se găsesc două biserici , cea veche aflată între o peșteră naturală și cea nouă înălțată din lemn în stil maramureșean .  În prezent cea mai spectaculoasă construcție de pe stânca Cetățuie o reprezintă biserica rupestră , care este formată din două peșteri separate printr-un perete natural. Într-una din ele  în care este acum pronaosul se află scobit altarul soției lui Negru Vodă , doamna Marghita , iar  în cealaltă peșteră se află biserica propriu-zis împărțită în naos și altar printr-un zid de cărămidă și piatră și prin trei uși înguste .
 
   
      Cercetând cu atenție pictura rupestră se pot observa mai multe straturi de zugrăveală cel mai vechi și cel mai valoros datează din secolul VI-lea și  este vizibil pe tavan unde se poate desluși chipul Mântuitorului .
 
   
     Bisericuța din stâncă ascunde o icoană specială cu chipul Maicii Domnului , o icoană  care se spune că răspunde rugăminților și îndeplinește dorințele celor cu credință adevărată.
 

    Mănăstirea are două hramuri Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului , datorita faptului ca în peștera rupestră există un izvor tămăduitor care izvorăște într-o anumită perioadă a anului , între Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului.
 

        În secolul XIII - lea după ce a ridicat biserica de la Câmpulung , Negru Vodă și ar fi ales un loc de refugiu , așa că a transformat vechea cetate dacică într-o cetate de apărare. Exista o serie de pași imprimați în stâncă denumiți pașii lui Negru Vodă , sunt pași care au o vechime după cum spun geologii de la ultima glaciațiune .


       In aceiași stânca găsim Peșteră Moșului se spune ca aici ar fi a stat zeul dacilor , zeul Zamolxis , totodată peștera păstreze inscripțiile  creștine  ca dovada  ca a trecut pe aici în  momentul  când a început creștinarea  , Sfântul Andrei .  
 

       Tot în acestă stâncă există și niște găuri după vremea dacilor în care aceștia turnau rășina îi dădea foc și le foloseau pe post de torțe ca să lumineze cetatea. 
 


     În valea Chiliilor era o vatră sihăstrească foarte bine cunoscută acum mai bine de 400 de ani ,de pe platoul din fața Mănăstirii se poate vedea peștera unde a sihăstrit Sfântul Ioanichie , călugăr la care au venit mulți voievozii să îi ceară sfatul.
   Cu aceiași încărcătură energetică în zona Argeșului mai găsim și Mănăstirea Nămăiești și Mănăstirea Corbii de Piatra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu