Persoane interesate

marți, 31 martie 2020

A patra zi la Roma - Basilica San Giovanni din Laterano si Parcul Vilei Borghese


         Ultima zi la Roma , ploaia a stat si sorele începe să se arate , ne-a mai ramăs o jumatate de zi de colindat .
       Așa că părăsim hotelul cu gândul să ajungem la Basilica San Giovanni din Laterano , a treia si cea mai veche biserică papală majoră din Roma. O luăm ca de obicei pe jos ,trecem pe lângă Poarta Maggiore , o poartă monumentală realizată din travertin alb și decorată cu coloane , construită în anul 52 d.Hr., din ordinul împăratului Claudius.A fost creată ca o arcadă dublă și a susținut două apeducte care au fost convergentete aici - Aqua Claudia și Anio Novus.



         In zece minute ne trezim în fata monumentalei Basilica San Giovanni din Laterano. Construita de Constantin cel mare in secolul IV și dedicată lui Ioan Botezatorul și Ioan Evangelistul , reprezintă Catedrala Episcopală a Romei . Fațada exterioara este impunătore, construită în stil baroc și patronată de 15 statui enorme reprezentându-i pe Isus , Apostoli și câțiva din Parinții Biserici. Ca sa pășești în biserică treci pe lângă ușile imense din bronz , ușile originale luate din Curia din Forumul Roman.



        Bazilica San Giovanni din Laterano uimește și fascinează cu frumusețea interioară. Cele mai valoroase mozaicuri din vremea împăratului Constantin se păstrează în absida templului.
       





      Amvonul este sub bolta absidei , deasupra altarului central al templului, se păstrează moaște antice creștine - capetele apostolilor Petru și Pavel. In interiorul bisericii se afla dousprezece nise in care se afla sclupturile enorme ale celor doisprezece apostoli.În bisericiă se află mai multe capele, fiecare dintre ele are dedicarea sa.
      Capela Sfânta Maria a Adormirii din secolul XVIII gazduiește mormântul cardinalului Giulio Aquavia. O altă capelă este închinată mucenicului Ioan de Nepomuc (San Giovanni Nepomuceno) și se remarcă prin decorația bogată: un altar încrustat cu pietre semiprețioase, sculpturi, icoana „Coborârea de pe cruce”.
       Capela Massimo are în centru pictura „Răstignirea lui Hristos”. Mai există o capelă consacrată în onoarea lui Ioan Teologul decorată cu o frescă înfățișându-l pe Sfântul Ioan, care a avut o viziune asupra Fecioarei Imaculate.







        Părăsim Basilica trecem pe lângă Poarta Asinaria și printre zabrelele gardului putem culege câteva informații de pe o plăcuță situata în interiorul curții.Porta Asinaria este o poarta în zidul lui Aurelian din Roma , dominată de două blocuri turnuri proeminente , care a fost construită între ani 270 și 273.


     Ne îndreptãm catre metrou și în scurt timp ajungem în Piata Spania, renumită prin scara monumentală cu 136 de trepte din marmura care sfârșește în fața Bisericii Trinitatea dei Monti.În mijlocul pieței se află celebra Fontana della Barcaccia , sculptată de Pietro Bernini și fiul său. În apropiere se află faimoasa Coloana Neprihănitei Zămisliri despre Fecioara Maria .








       Și pentru că ne-a mai rămas ceva timp o luăm în stânga , trecem pe lângă biserica Trinitatea dei Monti și în câteva momente ne trezim la intrarea în parcul Vilei Borghese. Este cel mai mare parc public din Roma cu o suprafață de 80 de hectare , are multe alei largi, mai multe temple, fântâni superbe , statui și o serie de cladiri transformate în muzee. În anul 1605, cardinalul Scipione Borghese, un nepot al lui papa Paul al V-lea, a transformat podgoria în parc. Galeria Borghese aflata în fosta Vila Borghese ,găzduiește o parte substanțială din colecția de picturi ,sculpturi și antichități Borghese , adunata de cardinalul Scipione Borghese , nepotul Papei Paul V.









     Și cum timpul alocat pentru ultima zi de vizitat Roma este pe sfârșite trecem la etapa finala , drumul spre aeroportul Fuimicino și mai departe acasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu