Persoane interesate

luni, 20 iulie 2020

Munții Iezer Păpusa - punct de plecare Cabana Voina , offcamping Iezer

      Am înteles la un moment dat ca situația creată de covid nu se v-a   schimba prea curând , așa că am hotarât să petrecem un weekend în mijlocul naturii, cu câteva vreascuri de foc , înconjurați de pădure si cu o priveliștea la râul ce curge zgomotos- nici nu-ți trebuie mai mult în viața.

     Am ales să vedem muntii Iezer și așa am decoperit pe valea râului Târgușor , pe lângă Cabana Voina  , un loc miunat de campat. 
      Dimineața la ora șapte ne mulțumim cu o cafea pe fugă și pornim la drum. Localitățile se scurg una după alta și din fuga mașini , zăresc Mânăstirea Negru Voda , cocoțată pe un vârf de stânca , trecem pe lângă Nămăiești și cam în doua ore de la plecare străbatem localitatea Lerești. Drumul până la Cabana Voina este superb , la un moment dat ți se deschide in față priveliștea către Barajul Râușor iar pe mal printre crengile brazilor se pot zări câțiva pescari temerari.
   După o curbă , intr-un luminiș apare Cabana Voina, vizavi de ea un camping de rulote full, așa ca mergem mai departe si pâna în Pensiunea Ursulețul  găsim si noi loc de campare.
   
     Era un miros amestecat de brad.... de iarba cu rouă , încă se simțea răcoarea dimineți , în douăzeci de minute ne-am instalat cortul , am mâncat ceva pe fugă ,ne-am echipat și am pleca în traseu.


       Ne-am propus să vedem refugiul si lacul Iezer. Traseul incepe cu un mic urcuș pe Valea Bătrîna până în punctul unde pârâul Iezer sa varsă în râul Bătrâna. Găsim indicatorul- Lacul Iezer patru ore, cam opt kilometri- tecem peste un dig de beton si continuam să urcam pe un drumul forestier, și pe masură ce înaintam se transformă în potecă, care continuă când prin albie , când pe malul opus.



   Traversăm  firul Iezerului pe malul drep peste un podeț de lemn și continuăm urcușul pe o pantă foarte înclinată prin pădurea Muntelui Cățunu.



        Lăsăm în urmă pădurea ,și poteca ne conduce în zona de jnepeniș, numit de turiști ,,La Jepi”, este zona situată pe prima terasă glaciară.
       Urcușul este abrupt , aproape de firul apei chiar prin albie la un moment dat.Trecem pe malul nordic peste un podeț de brad proaspăt construit,înca se mai simțea mirosul de brad proaspăt tăiat.Am întâlnit doi salvamontiști care coborau muntele cu o drujbă în mâna ,cuățând  poteca de crengile incomode .


        Am ajuns în golul alpin situat pe cea de a doua treapta a terasei glaciare , urcusul începe să devină și mai pieptiș.Privesc în sus spre refugiu , și vad muntele colorat în mov, o fâsie de nor se lipește parcă de albastru cerului , o priveliște dureros de frumoasă. Urcăm și urcăm , aveam impresia ca o mâna nevăzută tot mută refugiul mai sus ....tot mai sus , mă duce gândul la traseul din Muntele Olimp catre  refugiul Spilios Agapitos. Ajungem la refugiu , se simte mirosul de rododendron , la câțiva metri mai la sud zărim lacul Iezer amețitor de limpede.




      Facem popas pe platoul din fața refugiului , privim în departare spre locul de unde venim , in zare se conturează silueta Munților Pietrei Craiului și un pic mai departe se zăresc Bucegi.
        Ne-am întors pe același traseu , oboseala începuse sa se instaleze, am revenit la cort , la un foc de lemne si o bere. Noaptea a trecut pe nesimțite,  nici nu am știut cand s-a făcut dimineața, pe la patru am auzit vecinii ca faceau focul, cred ca navalise frigul peste ei.
     Concluzie – nici nu avem nevoie de mai mult în viața , nu cumva fericirea înseamnă  să ai parte de liniste un pic de spațiu în natură și chiar un pic de sigurătate ... lucruri care ne lipsesc la oraș. Atât timp cât există muntele , pădurile și apele , nu este totul pierdut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu